TUKOKEN SÄÄNNÖT

Osallistujat

TuKoKeen voivat osallistua kaikki enintään 20-vuotiaat nuoret (tekijöiden on oltava alle 21-vuotiaita kevätlukukauden päättyessä), jotka ovat innostuneita tekemään tieteellisiä, teknisiä tai keksinnöllisiä projekteja.

  • TuKoKeen voi osallistua useamman kerran, niin kauan kunnes osallistuja täyttää 21 vuotta.
  • Osallistua voi samalla aiheella tai työllä myös seuravana vuonna, jos työtä on jatkokehitetty ja uusi panos näkyy selvästi.
  • Osallistuminen muihin kilpailuihin ei ole esteenä osallistumiselle TuKoKeen.

Työn tekijän on opiskeltava Suomessa (tai Suomen valtion ylläpitämässä koulussa ulkomailla). Kilpailuun voivat kuitenkin osallistua myös muualla opiskelevat henkilöt, mutta he eivät voi tulla valituksi Suomen edustajiksi muihin kansainvälisiin kilpailuihin.

TuKoKessa on neljä sarjaa:

  • I) esi- ja alkuopetus,
  • II) 3.-9. luokkalaiset,
  • III) muut enintään 20-vuotiaat nuoret (lukiolaiset, ammattiin opiskelevat, korkeakoulu- tai yliopisto-opinnot aloittaneet) sekä
  • Y) yhdistetty sarja (ryhmänä osallistuvat, joiden jäsenet sijoittuisivat iältään eri sarjoihin).

LISÄKSI: TuKoKe-työllä voit samalla osallistua STEKin sähkökisaan. Työn aiheen ei tarvitse rajoittua sähkön käsittelyyn fysiikan ilmiönä, vaan sähkö työn aiheena voidaan ymmärtää laajemmin: aihe voi liittyä vaikkapa sähkön tuottamiseen, sähkön käyttöön tai uusiutuvaan energiaan tai aiheeseen liittyvään asennekasvatukseen tai se voi olla esimerkiksi idea uudenlaiseksi tuotteeksi tai palveluksi, joka jollain tavalla liittyy sähköön energiamuotona. Ideoita voi houkutella ja antaa ajatusten kipinöidä STEKin videoiden parissa (På Svenska - In English - Po-Russki).

TuKoKe-töitä voi palauttaa ympäri vuoden. Kaikki kuluvana vuonna määräpäivään mennessä (yleenä helmikuun alussa) saapuneet työt osallistuvat kyseisen vuoden kilpailuun. Määräpäivän jälkeen saapuneet työt osallistuvat seuraavan vuoden kilpailuun.

TuKoKen kieli on suomi. Työ voi olla myös englannin- tai ruotsinkielinen, jolloin vähintään työn tiivistelmän tulisi olla suomeksi. Poikkeuksena ovat kansainväliset osallistujat.

Sama henkilö voi lähettää TuKoKeen useamman työn tai hän voi olla osallisena useamman työn tekemisessä. Mikäli tekijän työtä/töitä ehdotetaan lopputapahtumaan, henkilön on mahdollista edustaa lopputapahtumassa vain yhtä työtä. Osallistujalta valitaan työ, joka sijoittuu parhaiten ennakkoarvioinnissa (asiantuntijalausunto ja järjestäjien arviointi).

TuKoKe-työ

Työ voi olla tutkimus, keksintö, projektityö, tietokoneohjelma tai vastaava. Aiheen valinta on vapaa - rajana on vain mielikuvitus. Työn voi tehdä yksin tai ryhmässä, harrastustyönä tai koulussa opettajan ohjauksella. Myös ulkopuolisen asiantuntijan apu on sallittua (katso tarkemmin raportin kirjoittamisen ohjeista).

TuKoKe-työ koostuu seuraavista osista:

  • Ilmoittautumislomake (nettilomake tai pdf-versio täytettynä ja skannattuna)
  • Raportti (enintään 20 sivua, poikkeustapauksissa myös pidemmät raportit ovat sallittuja), joka sisältää enintään 300 sanan pituisen, suomenkielisen tiivistelmän. Katso tarkemmat ja erilaiset raportointivaihtoehdot kohdasta Osallistuminen.
  • Lisäksi ilmoittautumiseen voi lisätä linkin 1-2 minuutin videotiivistelmään työstä.

Mahdollista havaintomateriaalia ei lähetetä toiminnan järjestäjille, mutta se on erittäin tervetullutta lopputapahtumassa.

Raportin kieli on suomi, ruotsi tai englanti (tiivistelmä suomeksi).