Ohjeet kilpailijalle

Tutki-Kokeile-Kehitä eli TuKoKe on lasten ja nuorten tiede-, teknologia- ja keksintökilpailu, johon voivat osallistua kaikki 4–20-vuotiaat.

Miten osallistun TuKoKeen?

1.Tee oma tutkimus- tai tuotekehitystyö tai keksintö

Voit tehdä työn koulussa tai kotona, yksin tai ryhmässä. Sinulla voi olla ohjaaja, mutta voit tehdä työn myös täysin itsenäisesti. Ohjaaja voi olla opettaja, vanhempi tai esimerkiksi tutkimukseesi liittyvän tieteenalan asiantuntija.

2. Kirjoita työstäsi raportti ja lähetä se TuKoKeen viimeistään määräpäivänä

Raportin lähettäminen ja TuKoKeen ilmoittautuminen tapahtuu verkossa osoitteessa tukoke.osallistumme.fi. Katso ilmoittautumisen määräaika sivulta Tukoken aikataulu.

Millaisella työllä voin osallistua?

Onko mielessäsi kysymys, johon haluaisit vastauksen tai ongelma, jonka haluaisit ratkaista? Ehkä olet huomannut kehittämistarpeen koulussa tai kotona tai tahdot suunnitella laitteen, pelin tai sovelluksen.

TuKoKe-työ voi olla tutkimus, keksintö, tuotekehitys- tai suunnittelutyö tai kirjallisuuskatsaus. Työn aihe ja tieteenala on vapaa. TuKoKessa sinulla on mahdollisuus perehtyä juuri sinua kiinnostavaan kysymykseen, ilmiöön tai aiheeseen.

Mikä on kirjallisuuskatsaus?

Kirjallisuus- tai teoriakatsaus on sellainen työ, joka perustuu pelkästään tutkimusongelman tai kysymyksen teoreettisen tarkasteluun. Tekijä siis tutustuu aihetta käsittelevään kirjallisuuteen ja tekee raporttinsa sen pohjalta. Työssä ei ole tutkimuksellista tai kokeellista osuutta.

TuKoKeen ovat tervetulleita myös koulussa kurssien ja oppituntien aikana tehdyt laajemmat tutkimukset tai suunnittelu- ja tuotekehitysprojektit. Myös koko koulun projektin voi ilmoittaa mukaan.

Muista turvallisuus ja tutkijan vastuu!

TuKoKe-työn tekeminen ei saa vaarantaa työn tekijän, osallistujien tai tutkimuskohteen turvallisuutta, terveyttä eikä hyvinvointia. Perehdy jo ennen työn aloittamista TuKoKen sääntöihin sekä turvallisuus- ja eettisyysohjeisiin.

Sähköaiheiset työt kannattaa ilmoittaa myös STEK Sähkökisaan

STEK Sähkökisa on osa TuKoKea. Kaikki työt, jotka käsittelevät tavalla tai toisella sähkön kulutusta tai säästämistä, uusiutuvaa energiaa tai tulevaisuuden tapoja hyödyntää sähköä, kannattaa TuKoKen lisäksi ilmoittaa mukaan Sähkökisaan. Sähkökisa toimii TuKoKessa kuin oma sarjansa, jolla on omat palkintonsa.

Ilmastoon ja Maahan liittyvät työt kannattaa ilmoittaa myös ESA:n Ilmastoetsivät-kisaan

Euroopan avaruusjärjestö ESA:n Ilmastoetsivät-kilpailu on osa TuKoKea. Ilmastoetsiviin ovat tervetulleita kaikki työt, jotka liittyvät tavalla tai toisella Maan tarkkailuun tai ilmastoon, esimerkiksi ympäristöongelmiin, niiden seurantaan tai niiden vaikutuksen vähentämiseen. Ilmastoetsivät toimii TuKoKessa kuin oma sarjansa, jolla on omat palkintonsa.

Ilmastoetsivät-kilpailussa tutkimustiedon käyttäminen omassa työssä on pakollista. Tutkimustieto voi olla satelliiteilla kerättyä kaukokartoitustietoa tai maan päältä kerättyä mittaustietoa, kuten säädataa. 

“On vaikea tiivistää, kuinka paljon voi oppia, kun oikeasti uppoutuu itselle mieluisaan aiheeseen.”

— Olli Järviniemi

“Ideat saattavat ensi alkuun tuntua ihan typeriltä, mutta niitä kannattaa kehittää. Kehittäminen on hirveän hauskaa.”

– Marjut Niemelä

“Vaikka TuKoKe:ssa en aikoinaan menestynytkään, siitä sai hyvää oppia tutkimuksen parissa työskentelystä ja tieteellisestä kirjoittamisesta. Siitä on ollut hyötyä yliopisto-opinnoissa ja tutkimusapulaisena toimiessa. Eli olen tyytyväinen päätökseeni osallistua.”

— Osallistuja